Projecten

De Stichting organiseert projecten, voorstellingen, campagnes en evenementen die de kernwaarden van de Nederlandse Republiek, (Nieuw) Amsterdam en New York belichten: vrijheid, handelsgeest en diversiteit. Hier een overzicht van de projecten van de afgelopen,  en komende,  jaren:

2019 – 2025: De Amsterdam 750 vaartocht

Telegraaf, vrijdag 25 oktober 2019

Een expeditie die wij samen met het Amsterdams Stadsarchief en Rederij de Nederlanden ontwikkelden. Je vaart  2,5 uur door de grachten, waarbij een bevlogen gids  11 verhalen vertelt over geschiedenis en toekomst van Amsterdam als vrije, tolerantie en op handel gerichte wereldstad.  Dan naar de prachtige schatkamer van het Stadsarchief en na 4 fascinerende uren ben je kenner van de Amsterdamse geschiedenis, en klaar voor de 750e verjaardag van Amsterdam! Vanaf 27 oktober 2019 tot en met 27 oktober 2025 kun je met ons op expeditie, https://www.denederlanden.com/amsterdam750/

2021 – 2025: Origins – Light on New York’s Founders

Een kunstzinnige en actuele verbeelding, door internationaal bekende beeldend kunstenaars, van de mannen en vrouwen die Nieuw Amsterdam /  New York gesticht en begeesterd hebben. Click hier om naar de Origins website te gaan.

Bovenstaand schilderij van Rembrandt (met dank aan het Mauritshuis) wordt door ons als inspiratie gebruikt bij de verbeelding van Manuel De Gerrit De Reus- een slaaf die drie jaar na een executie overleefd te hebben (het touw brak!) vrij man werd en een boerderij begon op wat nu Washington Square Park is.

Eerder projecten van de Stichting Henry Hudson 500: 

2016: Halve Maen on Tour

Alle Hens Aan Dek! De Halve Maen voer in oktober 2016 langs de 6 VOC steden. We begonnen vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigen zondag 30 oktober met Jan-Peter Balkenende over ‘VOC Mentaliteit’ in Rotterdam. In de tussentijd verkenden we in Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delfshaven en Rotterdam vele kanten van de Gouden Eeuw. Hier vindt u het complete programma. Een project van het Westfries Museum i.s.m. Henry Hudson 500, mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds en VSB Fonds

2015: Halve Maen komt naar SAIL Amsterdam

Halve Maen arriveert in Nederland op 23 mei 2015.

De replica van de Halve Maen, het VOC schip waarmee Henry Hudson in 1609 zijn beroemde tocht naar New York maakte, is sinds 23 mei 2015 voor vijf jaar in Nederland, uitgeleend door het New Netherland Museum. De gemeente Hoorn en het Westfries Museum nemen haar onder hun hoede. Het schip, dat sinds 1989 op de Hudson rivier en rond New York voer, is een icoon van de gouden eeuw. Wij organiseerden voor het Westfries Museum het bezoek van de Halve Maen aan SAIL Amsterdam.

2013: Waterconferentie H209 Forum

Adam Freed, de Amerikaanse Minister Donovan (HUD), Minister Schultz van Haegen (I&M) en Tracy Metz bij de opening-sessie. Foto Gina Kosty.

De tweede editie van deze succesvolle Nederlands-Amerikaanse onderneming had als titel: H209 Forum, Water Challenges for Coastal Cities, from the Dutch Delta to New York Harbor (New York en New Jersey, 9 en 10 september). Met als ‘Honorary Chairs’ Minister Melanie Schultz van Haegen en US Secretary Shaun Donovan (foto) verkenden 350 top delegates scenario’s voor een ‘resilient’ New York, New Jersey en Nederland. Nederlands-Amerikaanse samenwerking op zijn best. Hier kunt u de website van de conferentie bekijken. (maar niet alle links/downloads werken nog).

 2011 – 2013: Melkkleuren

Melkkleuren, een initiatief van vormgever Aziz Bekkaoui, toerde van 2011 tot 2013 met een Frisse Blik door Nederland.

MELKKLEUREN inspireert mensen de essentie van onze cultuur in het hedendaagse te ontdekken en werpt een frisse blik op de toekomst met voorstellingen, performances, muziek, community-arts en publicaties. Dit initiatief van kunstenaar / vormgever Aziz Bekkaoui ging op 3 februari 2011i in de Jaarbeurs van start en begeesterde Utrecht, Amsterdam, Kamerijck en Rotterdam. Op 7 december werd de oogst van 2011 binnengehaald in een uitverkocht Theater Zuidplein Rotterdam, met ondermeer de presentatie van het  Melkkleuren boek (Koeiensuite van Mustafa Stitou en Boeteboeners van Tijs Goldschmidt), de verkiezing van het Melkmeisje 2011, veel moderne dans en rap en de wereldpremière van een mini melk opera van Claron McFadden en Maarten Altena. 

MELKKLEUREN toerde  ook in 2013 door Nederland met ‘De Melksuper’ in het Haagse Dakota-theater.

2009: een serie inspirerende projecten in NL en NY

In 2009 is de 400e verjaardag van Henry Hudson’s tocht van Amsterdam naar Nieuw York groots gevierd aan beide kanten van de Oceaan. Enkele hoogtepunten uit 2009:

-Een boekwerkje van Russell Shorto en Geert Mak, in een oplage van 400.000: “1609, de Vergeten Geschiedenis van Hudson, Amsterdam en New York’.

Het ‘Welcoming Committee’ van (destijds) prins Willem-Alexander en prinses Maxima bij watergala ‘Hoopla on the Hudson’ met ondermeer burgemeester Aboutaleb, voorzitter Patrick Poelmann, MWA CEO Roland Lewis, LSC CEO Emelyn Koster, staats-secretaris Frank Heemskerk, Cees Veerman, Bertand van Ee, Angela Haines en Bill Haines, vormgever Aziz Bekkaoui en Gert Tetteroo.

-De eerste editie van waterconferentie H209 Forum’ (die in 2013 gevolgd werd door een zeer succesvolle tweede editie).

‘The New Amsterdam Trail’ – een historische wandeling door downtown Manhattan.

– Een trans-Atlantische ‘Job Swap’, waarbij New Yorkse en Nederlandse professionals voor een week van baan wisselden

-‘The Island at the Center of the World’, een tentoonstelling met fantastische documenten en prenten van Nieuw Amsterdam en New York (incl. de  ‘Blauwe Vingboons’ en de Schagen Brief).

Click hier voor een overzicht van alle projecten uit 2009.

Wij zien uit naar uw vragen en suggesties!